Værd at vide om neodymium magneter og magnetbånd

Annonce

Når vi hører ordet “magnet”, associerer vi det tit med de magneter, vi kender, som sidder på køleskabet og holder alverdens billeder på køleskabet, men der er faktisk en bred vifte af magneter og deres forskellige egenskaber, som vi kan bruge til mange ting i hverdagen.

I denne artikel sætter vi fokus på neodymium magneter og magnetbånd. Vi vil kigge nærmere på deres egenskaber, og hvad man bruger dem til i praksis. 

Læs videre herunder for at høre mere om neodymium magneter og magnetbånd.

Hvad er neodymium magnet?

Vi kan starte med neodymium magneter. Man kender dem bedst som i små disk-formet magnet, som sidder fast på hinanden. Der hvor neodymium magneter adskiller fra almindelige magneter er, at neodymium magneter er utrolige stærke og meget lette magneter. De kan fastholde ting med en utrolig kraft og holdbarhed.

Neodymium optræder for det meste som et gyldent metal og kan bruges til forskellige formål.

Neodymium magneter i praksis

Neodymium sørger for at magneten forbliver let og stærk uanset, hvor store eller små magneter er. Dette gør det nemmere at bruge dem i praksis.

Der er nemlig en masse forskellige måder, man kan bruge neodymium magneter i praksis. Det kunne være ting, som er limet sammen, så de ikke går fra hinanden eller som lukkemekanismer. Neodymium magneter bruges i rigtige mange ting fra vores hverdag, fx kunne være i højttalere eller smykker.

De er nemlig perfekte at bruge til at fastholde ting sammen. Så vi bruger faktisk allerede neodymium meget i vores hverdag uden, at vi ligefrem ser dem.

Hvad er magnetbånd?

Magnetbånd består noget langt og stabilt plastikbånd på den ene side, og på den anden side af båndet er der magnetiseret lag, som gør det muligt at lager alverdens video eller lyd, hen over magnetbåndet, så det kan gemmes og spilles på i fremtiden.

Det der skal gemmes på båndet sætter sig fast på båndet ved hjælp af magnetisme og nogen elektromagneter, som ændre sig i styrke, alt efter det der bliver indspillet. På den måde efterligner magnetbåndet det, der bliver indspillet på det. 

Magnetbånd i praksis

Hvis vi går nogle årtier tilbage blev magnet bånd hyppigt brugt.

Kassettebåndet blev et kæmpe hit, fordi magnetbåndet i kassetten kunne lagrer lyd, og så kunne man høre det derhjemme på sin båndafspiller.

Også indenfor computerverden blev spolebånd brugt inde på båndstationer, og så var der også videobåndoptageren, som var utrolig populær, fordi magnetbåndet i den kunne fange virkeligheden på video.