Den særlige historie bag Fars Dag

(sponsoreret indhold)

Her i Danmark fejrer vi Fars Dag samtidig med vores grundlov, d. 5. juni, men det er ikke nødvendigvis et sammenfald, som andre lande rundt om i verden har i forbindelse med denne festdag. Derimod kan man finde en hel del pudsige historier i forbindelse med opfindelsen af denne fejring af familiefaderen såvel som samfundets faderfigurer i al almindelighed.

I USA var det faktisk Mors Dag, der opstod først, og man kan derfor finde kilder helt tilbage til 1860’erne, der afslører at taknemmeligheden til de kære mødre skam ikke var glemt. Det var derimod først i 1908, da en kirke i delstaten West Virginia holdt en mindemesse for at ære over 350 døde kulminearbejdere, at den første officielle Fars Dag blev afholdt på nordamerikansk grund.

Året efter var det faktisk en kvinde ved navn Sonora Smart Dodd, som i staten Washington tog initiativ til, at Fars Dag burde være national helligdag. Smart Dodd havde selv 5 søskende og et meget nært forhold til hendes far, der var veteran efter Den Amerikanske Borgerkrig fra 1861-65. Hun kæmpede hårdt for at samle stemmer for sit forslag, og lykkedes, og således kunne amerikanerne fejre Fars Dag for første gang 19. juni 1910. Dagen blev dog først anerkendt som national helligdag i 1972!

Her i Europa falder datoen for Fars Dag forskelligt fra land til land, men i langt de fleste tilfælde i sammenfald med kristne fejringsdage: I Italien, Spanien og Portugal fejres Fars Dag således den 19. marts, der i den katolske kirke er helgensdag for Josef, Jesus’ egen jordiske fader. I Tyskland falder Fars Dag hvert år på en ny dato – 40 dage efter påske – da det er på selveste Kristi Himmelfartsdag, at de tyske fædre kan glæde sig over lidt ekstra opmærksomhed.

I Kina og Taiwan fejres Fars Dag på den 8. august (8. i 8.), da “otte” på kinesisk hedder “ba”, og datoen således kommer til at hedde “ba-ba”, hvilket også er ordet for “far” i én af de kinesiske dialekter.

Herhjemme i Skandinavien blev de andre nordiske lande i 1930’erne enige om at Fars Dag altid skulle falde på 2. søndag i november, så der således var 6 måneder mellem Mors Dag og Fars Dag. En anden grund var, at der på denne tid ikke var helt gang i julesalget allerede i november – så en ny national festdag i november blev meget vel modtaget af virksomheder og nydelsesbranchen!

Men her i Danmark slog denne dato aldrig rigtig an, måske på grund af det vi i dag ville kalde manglende PR! Måske underprioriterede glemte regeringen i de politisk ekstreme 1930ere simpelthen bare at informere offentligheden om det dengang nye Fars Dag koncept, hvorefter vi først fik øjnene op for at ære og fejre vores fædre efter 2. Verdenskrigs slutning.

Én ting er sikkert: Din far bliver under alle omstændigheder rørt, hvis du husker Fars Dag! Og som med alle gaver er det er med at tænke over gaven i god tid, så du ikke står i sidste øjeblik og mangler inspiration til den perfekte Fars Dag gave.