skip to Main Content
(+45) 7199 0055 info@imprezzing.dk
  • da
Staagaa2

Gå og stå, når du taler. En systematisk tilgang

Nu er det dig, der har ordet. Du går på og taler. Synes du, at du står alt for stille? Eller at du vandrer frem og tilbage, rastløs og ufokuseret?

Hvis du har lyst til at arbejde med bevægelse, når du præsenterer, er løsningen er at gå systematisk til opgaven. Beslut dig for at bruge tre-fire stoppesteder og læg en rute imellem. Her er en liste, du kan plukke fra:

Stå bag talerstol eller computerbord

Det “sikre” sted – det er her, publikum forventer, at du stiller dig, hvis du er den formelle type. Rart sted at stå, fordi man føler sig beskyttet bag bordet. Ulempen er, at publikum ikke kan se hele din kstoprop – og ikke kan læse hele dit kropssprog.

Taler du fra manuskript, er det rart at have hele manuskriptet liggende foran dig.

Bruger du en computer, skal du hen til bordet for at klikke dig igennem din Prezi eller PowerPoint, medmindre du har en fjernbetjening.

Stå ved lærredet

Godt sted, hvis du er afhængig af at pege på lærredet. Men også en placering, der kan fange dig og låse dig fast. Vælger du at stå ved lærredet, skal du sørge for at bevæge dig derfra af og til.

Lad være med at stille dig foran lærredet. Vær opmærksom på om lyset fra projektoren rammer dig.

Stå i dit “fortællehjørne”

Til venstre i tilhørernes synsfelt, tæt ved publikum, er et godt sted at stå, når du skal fortælle en historie, som du gerne vil have tilhørerne til at identificere sig med.

Stå på scenen midtfor

Det sted, hvor du sætter dig selv mest på spil. Her står du ubeskyttet, viser mod og spiller på den indlevelse, du ønsker fra publikum.

Bevæg dig ude blandt publikum

Går du ned blandt publikum, overrasker du, kommer på deres territorium og tvinger dem til at tage stilling til dig og deltage.

Vælg fire stationer

Når du skal tilrettelægge, hvor du vil bevæge dig hen i løbet af din taletid, skal du vælge maks. fire stationer.  Vær stratetisk: Hvor tror du, publikum vil forvente, at du står? Hvilket indtryk vil du gerne efterlade? Husk på, at der er en pointe i at overraske. Er du taler ved et symposium, hvor alle andre står pænt bag talerstolen, kan du få ekstra opmærksomhed ved at være den taler, der netop ikke stod fast på samme sted.

stop2Værd at vide, når du går mellem stoppesteder

Det klæder de fleste mennesker at tale og gå på samme tid: Ofte går talehastigheden lidt ned, og ordvalget bliver mere præcist og intenst. Du kan dermed sagtens vælge at tale og gå på samme tid.

Din spadseretur fra et stoppested til et andet kan markere en overgang i dit budskab. Du står på et stoppested og afslutter et punkt i din tale – og spadserer så, mens du siger: »For at give jer et eksempel på, hvordan det kan foregå, vil jeg gerne fortælle jer en historie …« Så står du eksempelvis i dit fortællehjørne og kan tage fat på at udrede din historie.

Der er også en pointe i at vælge at gå, mens du tier stille. Pausen markerer, at du tænker dig om for at vælge de helt rigtige ord til den næste del af dit indlæg, eller at du nu er færdig med en del af dit budskab og tager fat på det næste.

Pas på, at du ikke går for hurtigt det kan give indtryk af, at du er nervøs og må haste af sted. Modsat vil det, at du tvinger dig selv til at gå med langsomme, afmålte skridt, indgyde dig selv lidt ro, hvis du er nervøs.

___________

Dette blogindlæg er et af en række redigerede uddrag fra Christinas bogBogForside
“Tag ordet i din magt” (2009) – der, selvom den ikke melder et ord om Prezi –  har masser af lige-til-at-bruge tips til talere.

Bogen kan købes som e-bog og som papirudgave direkte hos Saxo.com.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skal vi tale sammen i 15 minutter?

  • I tvivl om I skal bruge Prezi til en præsentation?
  • Specifikke problemer, der skal løses?
  • Se eksempler på Imprezzings prezi’er og videoer?

Udfyld og få GRATIS, uforpligtende rådgivning.
​Vi kontakter dig så hurtigt vi kan, og aftaler et mødetidspunkt.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Få 15 min. GRATIS rådgivning
Back To Top